Охолодження. Зберігання. Заморожування
Системи заморожування і охолодження ягід
Вирощування ягід в промислових об’ємах для нашого ринку – досить новий напрямок. Разом з тим, ягідництво є перспективним бізнесом, який швидко розвивається.
Зважаючи на високі вимоги споживачів ягоди на українському і іноземному ринках, для отримання якісного результату слід значну увагу приділяти дотриманню «холодильного ланцюга». Якщо виробник збуває ягоду в свіжому вигляді – вона повинна бути вчасно швидко охолоджена для збереження свіжості та привабливого зовнішнього вигляду, якщо потрібно ягоди заморожувати – до вищевказаного процесу додається етап заморожування і зберігання продукції. Крім того, весь час від моменту збору ягід і до відвантаження, продукція має знаходитися при понижених температурах.
«Холодильний цикл» ягід може виглядати наступним чином:
Технологічний процес | Тип обладнання | Темп. режим |
---|---|---|
Прийомка ягід з поля (видалення плодоніжки і листя, сортування, мийка) | Промислове кондиціонування (підтримання заданого температурного режиму) | 0..+5°С |
Шокове охолодження ягід | Середньотемпературна холодильна система з достатньою потужністю для відбору великої кількості теплоти; Система для забезпечення примусового потоку повітря через масив продукції |
-2..+1°С |
Зберігання охолодженої ягоди | Середньотемпературна холодильна система; Система регулювання складу атмосфери (РГС) |
0..+2°С |
Заморожування продукції | Холодильна система в традиційному виконанні (з повітроохолоджувачем або шокфростером); Заморожування в скороморозильному тунелі |
-41..-25°С |
Сортування і пакування замороженої ягоди | Промислове кондиціонування (підтримання заданого температурного режиму) | -10..-5°С |
Зберігання замороженої ягоди | Низькотемпературна холодильна система в традиційному виконанні | -25..-18°С |
Логістична зона, шляхи руху продукції | Промислове кондиціонування (підтримання заданого температурного режиму) | -5..+5°С |
Для різних задач і різних продуктів технологічні режими можуть суттєво відрізнятися і до кожного проекту потрібно підходити індивідуально.