Охолодження. Зберігання. Заморожування

service 1
Система зберігання фруктів
Детальніше
service 2
Системи зберігання овочів
Детальніше
service 3
Системи заморожування і охолодження ягід
Детальніше
service 4
Холодильне устаткування
Детальніше

Системи зберігання овочів

Українці завжди вирощували і споживали багато овочів, ці продукти є традиційними і невід’ємними на кожному столі щодня. Традиційно ми в великій кількості споживаємо овочі «борщового набору» моркву, буряк, білокачанну капусту, цибулю і картоплю, значно менше пекінську капусту, селеру, редьку, корінь петрушки, ріпу, гарбузи та ін.
 


Важливою складовою сучасного індустріального підходу до виробництва овочів є процес зберігання. Адже виробник має поставляти в торгові мережі якісну продукцію протягом практично всього року. Для забезпечення зберігання овочів з мінімальними кількісними і якісними характеристиками використовується сучасне обладнання, складовими якого можуть бути:

  • холодильна система;
  • активна або приточно-витяжна вентиляція;
  • система регулювання складу атмосфери;
  • зволожувачі та ін.


Зважаючи на те, що овочі є дуже широкою групою рослин і кожен вид має свої унікальні риси та характеристики, з точки зору зберігання їх ділять на кілька груп: коренеплоди (морква, буряк і ін.), цибулеві (цибуля, часник і ін.), картоплю і капусту (різні види).
 


Для зберігання кожного виду продукції, з наведеної вище класифікації, потрібно використовувати комплекти обладнання, що вказані в залежності від ступеню значимості:
 

Група  Обладнання
Коренеплоди (морква, буряк і ін.), капуста
  1. Холодильне обладнання (принципове значення має швидкість попереднього охолодження продукції з поля до температури +5°С та подальше охолодження);
  2. Система приточно-витяжної вентиляції для видалення продуктів життєдіяльності (СО2, етилену, зайвої вологи);
  3. Система активної вентиляції (використовує зовнішнє холодне повітря в осінньо-зимовий період для підтримання температурного режиму в камерах зберігання без вмикання компресорної техніки та, таким чином, зменшує споживання електроенергії);
  4. Система зволоження
Картопля
  1. Система активної вентиляції для зберігання в контейнерах або навалом (тільки використання даного виду обладнання дозволяє забезпечити технологічні процеси обсушування, лікування та контрольованого охолодження клубнів);
  2. Холодильне обладнання (може не використовуватися в кліматичному поясі вище Запоріжжя за умови зберігання товарної картоплі до кінця лютого);
  3. Система зволоження
Цибулеві
  1. Система активної вентиляції з використанням «сушильної стіни» в будь-якому прийнятному виконанні (обов’язкова для технологічного процесу висушування і подальшого зберігання);
  2. Холодильне обладнання (необхідність використання залежить від кліматичної зони, планової тривалості зберігання і інших факторів; при зберіганні часнику – обов’язкова для охолодження після збору в літній період) 


Наша компанія виготовляє системи активної вентиляції в наступних варіантах:

  • повітрозмішуюча машина для зберігання овочів в контейнерах (може бути з вбудованим холодильним модулем або без нього);
  • повітрозмішуюча стіна (з зворотнім потоком повітря) для зберігання цибулі і картоплі в контейнерах;
  • повітрозмішуюча стіна (з прямим потоком повітря) для зберігання картоплі та цибулі навалом;
  • повітрозмішуюча стіна (з прямим потоком повітря) для зберігання цибулі і часнику в контейнерах спеціального виконання.